Tapausesimerkki: Annamarin selkäkipu

Annamarin (nimi muutettu) esimerkki on tositarina siitä, että selkäkivusta voi parantua vielä vuosienkin toistuvien kipujen jälkeen. Osteopaattisen hoidon rinnalla Annamarin selkäkivun hoidossa sovellettiin uudehkoa menetelmää nimeltään Cognitive Functional Therapy eli CFT:tä. Siinä perehdytään asiakkaan selkäkipuun yksilöllisistä lähtökohdista, jossa pyritään selvittämään selkäkipua aiheuttavat ja ylläpitävät tekijät. Pitkittyneen ja toistuvan selkäkivun hoidossa on tärkeää keskittyä juuri näihin tekijöihin kivun hallintaan saamiseksi.

Taustatietoa Annamarin selkäkivusta

Annamarin selkäkivut alkoivat vuosia sitten 2000-luvun puolivälissä. Alaselkäkivun lisäksi hänellä oli lieviä säteilytuntemuksia oikeaan takareiteen. Annamari kuvaili itseään jäykäksi, selkäkipu vei myös sairauslomalle joitakin kertoja vuosien mittaan. Pisimmillään sairauslomaa oli yhtäjaksoisesti syksyllä 2015 noin kuukauden ajan oireiden pahentuessa. Samaan aikaan stressiä oli paljon työpaikalla tapahtuneiden muutosten takia. Syksyllä 2015 selkää tutkittiin jälleen ja lääkäri ohjasi hänet magneettikuviin.

Ote  magneettikuvien lausunnosta:

Lanneranka on lordoosiltaan aavistuksen oiennut. Nikamasiirtymiä ei ole.
Kahdessa alimmassa diskuksessa on degeneraatiota ja keskivahvaa madaltumaa, johon liittyy jonkin verran päätelevyepätasaisuutta ja presakraalitasolla oikealla myös Modic-ödeemaa ja spondyloosia. Fasettinivelissä ei ole nesteilyä eikä sanottavaa artroosiakaan.

L1-4-tasoilla ei näy merkkejä juuripinteistä. L4/5-diskuksessa on laakeaa, jonkin verran oikeapainotteista, hermojuuria affisioimatonta protruusiota. Presakraalitasolla oikea L5-juuriaukko on lievästi spondyloosin kaventama mutta varsinaista pinnettä ei tästä aiheudu. SI-nivelissä ei todeta patologiaa.”

Nämä tulokset ovat hyvin yleisiä yli 30-vuotiailla ihmisillä. Ihmeellistä on, että vastaavia löydöksiä todetaan usein myös täysin oireettomilla henkilöillä. Hoidoksi Annamarille suositeltiin kipulääkitystä, fysioterapiaa ja ergonomiaan pyydettiin kiinnittämään huomiota. Lääkärin mukaan muutokset olisivat pysyviä ja selkärangan rappeuma oli nyt alkanut.

Vuosien aikana Annamari oli saanut lukuisia ohjeita ja harjoitteita selkäkivun taltuttamiseksi. Pääpaino harjoitteilla oli syvien vatsa- ja selkälihasten vahvistamisessa. Työpisteeseen hankittiin työtaso, jossa voi työskennellä myös seisten. Työtuolin päälle hän laittoi tasapainotyynyn, jotta selkä saisi pientä liikettä istuessa.

Kaikista em. toimenpiteistä huolimatta selkäkipu tuntui olevan jatkuvasti läsnä, välillä parempana ja välillä todella pahana. Vuosien aikana hän joutui luopuman monista asioista selkäkivun takia ja haluaisi palata kuntosalille ja juoksemaan. Hänelle oli myös kehittynyt pelkotiloja selkään liittyen. Pahin pelko oli selän taivuttelu, etenkin taaksepäin. Selän taivuttaminen tuntui hänestä siltä, että selkä menee kerta kaikkiaan poikki ja siksi hän ei ollut taivutellut selkäänsä vuosiin. Helpottavina asentoina hän mainitsi selinmakuulla maaten polvien vetämisen rintaan, jumppapallon päällä makaamisen ja istuessa toisen jalan nostamisen toisen jalan polven päälle.

Annamari kävi vastaanotollani yhteensä viisi kertaa kevään ja kesän aikana vuonna 2016. Ensimmäisen tapaamisen kesto oli noin 1 tunti ja jatkokäynnit olivat 45 minuutin mittaisia. Hoito lähti liikkeelle Annamarin selkäkipuhistorian perusteellisella selvittelyllä, magneettikuvien tulosten avaamista uuden tiedon valossa, modernista kiputieteestä keskusteleminen, liikemallien korjaaminen uusilla toiminnallisilla harjoitteilla (helpoilla) arkeen ja työhön sopien. Tapaamisten jälkeen yhteydenpito tapahtui sähköpostitse, jonne lähetin jokaisen tapaamisen yhteydessä tehdyistä asioista lyhyen yhteenvedon.

Annamarin kokemuksia hoidosta

”Minulla on taustalla pidempään vaivannut alaselän kipu. Erityisesti noin vuosi sitten työergonomia työpaikallani ei ollut kunnossa, mikä johti kipujen hankaloitumiseen. Kivut vaikuttivat yöuniin ja jouduin syömään useita kipulääkekuureja. Pystyin olemaan töissä, mutta jouduin jättämään pois liikuntaharrastuksiani kuten juoksun. Selkäni kuvattiin ja tutkittiin ja fysiatrilta sain lähetteen fysioterapiaan, jonka harjoitteista tuntui olevan jonkin verran apua. Harjoitteet eivät kuitenkaan pitäneet kipuja kokonaan poissa eivätkä tuntuneet helpottavan selän jäykkyyttä. 

Kävimme Jerryn kanssa läpi kipuuni liittyviä asioita huolellisesti ja kiireettömästi läpi. Osa kivun vaikutuksesta liittyy omiin uskomuksiin ja opittuihin tapoihin käyttää kehoa. Kävimme käytännössä läpi, miten selän ja lantion asentoa tulisi korjata istuessa, kumartuessa ja kävellessä ja miten voin harjoitella uusia tapoja. Mieleeni jäi, että selän käyttämistä ei pitäisi arkipäivässä pelätä. Pinttynyt tapa esimerkiksi vältellä kumartamista ja varoa selän käyttöä jäykistää selkääni lisää ja ylläpitää kipualttiutta. Aloin kiinnittää näihin asioihin huomiota arjen asioissa.  Huomasin yllättävän nopeasti tuloksia melko pienillä muutoksilla. 

Oli tavallaan helpottava tieto, että pelkästään syvien vatsalihasten harjoittaminen ei ratkaise selkäkipujani, vaan enemmän pitäisi etsiä asentoja ja opetella liikeratoja, joissa selkää pystyy käyttämään ja välillä rentouttamaan. Minulla oli ollut tunne, että jos selkävaivat jatkuvat, en vain ole tehnyt syviä lihaksia vahvistavia harjoituksia tarpeeksi. Tämä oli lisännyt toivottomuuden tunnetta sen suhteen, että selkäni jäykkyys tulisi ikinä muuttumaan. 

Selkäni on ollut nyt selvästi kivuttomampi viime kuukausina. Tällä hetkellä voisi sanoa, että täysin kivuton, mikä on minulle harvinaista. Uskallan käyttää selkää enemmän ja olen aloittanut kuntosaliharjoittelun, jota olin välttänyt jäykän ja helposti kipeytyvän selkäni takia. CFT:n hyötyjä itselleni ovat olleet erityisesti, että tunnistan enemmän tekijöitä jotka vaikuttavat selkäni vointiin. Ja lisäksi huomaan miten negatiiviset uskomukset, tunnetilat ja pelot vaikuttavat liikkumistapoihini arkipäivässä ja voin muuttaa toimintaani.”

Annamari, 34 v”

Ps. Annamari laittoi vielä muutama kuukausi hoitojakson jälkeen rohkaisevan viestin:

Kirjoitus on julkaistu asiakkaani Annamarin luvalla.

Kiitos kun luit blogiani 🙂

Jerry Ketola
osteopaatti, TtM, tietokirjailija (Kirja Selkäkipu ja mielen voima ilmestyy kauppoihin viikolla 42 vuonna 2017. Otavan kustantaman kirjan julkistamistilaisuus on 29.10.2017 klo 14.30 Kirjamessuilla Messukeskuksessa, tervetuloa!)

www.jerryketola.fi
ketolajerry@gmail.com

Lähteet:

Systematic literature review of imaging features of spinal degeneration in asymptomatic populations. Brinjikji W et al. AJNR Am J Neuroradiol. 2015 Apr;36(4):811-6.

Efficacy of classification-based cognitive functional therapy in patients with non-specific chronic low back pain: a randomized controlled trial. Vibe Fersum K et al. Eur J Pain. 2013 Jul;17(6):916-28.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s