Eroon ”plantaarifaskiitista”!

”Helmikuun alussa vasen kantapääni oli taas kipeä, enkä pystynyt kävelemään. Olin todella epätoivoinen. Heti ensimmäisellä käynnilläni huomasin, että nyt on tekemisen makua. Jalkaani alettiin parantamaan aivan eritavalla mitä aiemmin.
 
Liikunta ei ollut kiellettyä, piti vain opetella kuuntelemaan itseään ja pikku hiljaa aloittaa kävelylenkit. Kipu oli sallittua kunhan se ei ollut liian kovaa. Alkuun asia tuntui hyvinkin hurjalta, kun kaikki muut jalkaani hoitaneet olivat olleet levon ja käyttämättömyyden kannalla. Pelotti, mutta myöskin innosti lähteä liikkeelle. Oikeilla harjoiteilla ja lyhyillä kävelylenkeillä lähdettiin liikkeelle.
 
Pikkuhiljaa jalkani alkoi parantua ja pienistä ilonhetkistä sain toivoa ja uskoa, että olimme menossa oikeaan suuntaan. Muistan kuinka oikein pelästyin ensimmäisiä kertoja, kun jalkaani ei sattunut ja olin kävellyt muutaman askeleen kotona ilman kenkiä. Iloitsin niistä ja uskoin, että jalka voi vielä parantua.
 
Niin ihania, kun kivuttomat hetket olivatkin niin kivun ja takapakin tullessa olin aivan epätoivoinen. Avun huuto ja rauhoittava puhelu Jerrylle palauttivat uskon ja toivon. Ylä- ja alamäkiä oli alkutaipaleella paljonkin. Opettelin olemaan panikoimatta kivun ilmaantuessa ja miettimään oliko jotain erilaista tapahtunut mistä se voisi johtua. Parin päivän rauhallisen elon jälkeen jalka kesti taas paremmin ja elämä jatkui.
 
Tänä kesänä olen suuresti nauttinut paljainjaloin kävelystä niin rantakallioilla kuin hiekallakin. Tulevaisuudessa siintää 1/2 maraton ja sen aion juosta hymyssä suin!”
 
Tekstin kirjoittaja on asiakkaani, joka kanssa kuntoutimme häntä vaivanneen, sitkeän pari vuotta kestäneen plantaarifaskiitin. Kirjoituksesta nousee esille muutama tärkeä asia kaikkien kiputilojen kohdalla.
  • ”Kipu oli sallittua, kunhan se ei ollut liian kovaa.” Kipu on monesti pelottavaa ja alamme välttämään asioita ja tekemistä, joita tehdessämme koemme kipua.
  • Oikeilla harjoiteilla ja lyhyillä kävelylenkeillä lähdettiin liikkeelle.”  Kipua aiheuttavan tekemisen välttelyn sijaan liike on lääkettä –toiminta tuo tuloksia. Alussa oleellista on sopivan liikunta-annoksen löytäminen. 
  • Pikkuhiljaa jalkani alkoi parantua ja pienistä ilonhetkistä sain toivoa ja uskoa, että olimme menossa oikeaan suuntaan.” Liikunnan ja harjoitteiden määrää ja tehoa nostetaan asteittain.
  • Niin ihania, kun kivuttomat hetket olivatkin niin kivun ja takapakin tullessa olin aivan epätoivoinen.” Takapakit ovat osa normaalia kuntoutusta eikä niitä pidä pelästyä, sillä kyse ei ole vaurion tai vaivan pahenemisesta. Lihakset ja niiden hermotus ovat kivun takia herkistyneet ilmoittamaan itsestään liikunnan aiheuttaman rasituksen takia.
  • Opettelin olemaan panikoimatta kivun ilmaantuessa ja miettimään oliko jotain erilaista tapahtunut mistä se voisi johtua.” Paniikkinappulan painamisesta ei ole hyötyä, vaan takapakin kohdalla olisi hyvä tarkistaa miten liikunnan/harjoitteiden annostelu on onnistunut ja tehdä siihen pientä säätöä. Toisaalta on hyvä tiedostaa, että pitkittynyttä kipua aiheuttaa monet muutkin syyt lähtien huonosti nukutusta yöstä tai epänormaalista muusta tekemisestä. Tämä asiakas mm. koki takapakin, kun hän oli viikonloppuna tehnyt remonttia ja kiivennyt tikapuille kymmeniä kertoja.
  • Tänä kesänä olen suuresti nauttinut paljainjaloin kävelystä niin rantakallioilla kuin hiekallakin. Tulevaisuudessa siintää 1/2 maraton ja sen aion juosta hymyssä suin!” Sitkeä työ palkittiin ja plantaarifaskiitti saatiin selätettyä.

Plantaarifaskiitti eli kantakalvon kiputila on usein pitkäkestoinen vaiva ja monesti asiakkaat ovat epätoivon partaalla. Viisaasti etenevä hoito ja oikeanlainen sekä mielekäs tekeminen saa pitkäaikaisenkin kantapään kiputilan rauhoittumaan. Toivoa siis on – aina!

Kiitos kun luit jälleen blogiani 🙂

Jerry

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s