Selkäkivun ja rappeuman välinen yhteys – käsityksien päivitys osa 3

Suurin osa selkäkivuista paranee itsekseen muutamassa viikossa. Toisinaan ja aika usein selkäkipu kuitenkin jatkuu tai toistuu kuukausien tai vuosin ajan. Biologiasta tiedämme, että meillä kaikilla on sisäinen elimistön paranemismekasnismi. Se avulla haavamme ja katkenneet luut paranevat. Vai mitä, että eihän se luu ole ikuisesti poikki? Miten on selässä olevan kudosvaurion laita? Paraneeko selän lihakset ja välilevyt samalla tavalla?

Selkäkipua on tyypillisesti luokiteltu akuuttiin ja krooniseen (toistuvaa ja kuukausia/vuosia kestävää). Akuutti selkäkipu tai mikä tahansa kipu on melko suoraviivaista meininkiä. Siinä selässä olevaan kudokseen tulee jonkinlainen vaurio, joka paranee itsekseen muutamassa viikossa tai viimeistään noin kolmessa kuukaudessa. Elimistön paranemismekanismit hoitavat niille kuuluvan työnsä ja kipu lakkaa. Entä sitten, kun kipu ei lopukaan oletetun kudosten paranemisajan puitteissa? Voiko ihmisten selissä olla jotain erilaista?

Ei ole ja todennäköisesti selkäkipuisella ihmisilläkin olevat muut kudosvauriot (haavat, murtumat, venähdykset jne) paranevat täysin normaalisti sisäisten paranemismekanismien toimesta. Kipua täytyy selittää siis myös jotkin muut tekijät kuin kudosvaurio. Toisin sanoen pitkittynelle yli 3 kk kestäneelle ja usein toistuvalle selkäkivulle ei voida hakea syytä pelkästään selän rakenteista.

”Miten niin muka? Minulla on todettu selässäni vaikka mitä rappeumaa, välilevyjen mustumista ja madaltumaa. Magneettikuvat kyllä näyttävät syyn kivulle!”

Tutkija Waleed Brinjikji (lähde) havaitsi kirjallisuuskatsauksessaan, että selässä olevia rappeumamuutoksia tavataan hyvin usein täysin oireettomilla ihmisillä. Magneettikuvissa todetaan selän rakenteiden, kuten välilevyjen rappeumaa, mutta kuvatuilla ihmisillä ei ole välttämättä tietoakaan selkäkivusta. Selkärangan rakennemuutokset alkavat jo 20 ikävuoden jälkeen edeten aina hautaan asti. Niitä pidetäänkin uusimman käsityksen mukaan normaaleina ikääntymiseen kuuluvina muutoksina. Harmaannumme ja rypistymme siis myös sisältäpäin.

Toisaalta, löytyy myös tutkimus, jossa havaittiin selkäkipusilla olevan enemmän rappeumamuutoksia kuin oireettomilla (lähde). Vaikuttaa edellä mainittujen ja tämän tutkimuksien (lähde) valossa siltä, että magneettikuvien tulokset eivät ainakaan yksistään selitä pitkittynyttä selkäkipua tai ennusta sen ilmaantuvuutta tulevaisuudessa. Vain 5-15 % välilevyn pullistumista on akuuttivaiheessa niin vakavia, että joudutaan kirurgiseen operaatioon. Tämän kirjoituksen anti on tarkoitettu niille 85 %:lle, joiden selässä ei ole ”leikattavaa”, mutta on toistuvaa selkäkipua.

Lumbar_MRI

Mitä hyötyä tästä tiedosta voi olla selkäkipuisille?

Selkärangan rappeumamuutoksia voisi ajatella ikään kuin hiljaa ”kytevinä” ikääntymiseen kuuluvina muutoksina. Mikä saa nämä kytevät rakenteet toisinaan leimahtamaan liekkeihin ja kivun toistumisen aikaan? Hyöty tästä tiedosta on se, että kannattaa suunnata ajatukset ja energia siihen miten kytevä selkä saadaan pysymään kytevänä. Omilla teoilla ja ajatuksilla on mahdollista estää selkää leimahtamasta liekkeihin.

Näillä asioilla voit estää selkäkivun toistumista:

  • Pysy liikkeessä, kivusta huolimatta olisi löydettävä edes jokin tapa liikutella selkää edes vähän joka päivä. Varsinkin sitä kivulianta tai hankalinta liikettä pitäisi lähteä tekemään hiljalleen askel kerrallaan.
  • Tarkkaile ajatuksiasi, jotka ovat samanlaisia hermoimpulsseja, joita selän rakenteet lähettävät keskushermostolle. Negatiivinen ajattelu ja kivulle antautuminen, selän liikuttelun pelko ja välttäminen, vähäinen uni ja stressi ovat bensaa kytevälle selälle.
  • Huolehdi terveydestäsi myös yleisesti, liiku ja syö terveellisesti. Pyri saamaan kehoosi ja mieleesi rentoutumisreaktiota niin usein kuin mahdollista. Voit ihan hyvin hetkeksi sulkea silmäsi työpäivän kesken ja hengittää, kuunnella ääniä, joita kehosi sinulle yrittää kertoa.
  • Luota kehoosi ja selkääsi enemmän. Selkä ei mene ”rikki”, vaikka se on kipeä tai sen liikuttaminen sattuu. Liikuta edes vähän ja moneen eri suuntaan.

On täysin normaalia, että pitkään jatkuneen selkäkivun jälkeen selän liikuttaminen pelottaa, jolloin voit tarvita ammattilaisen apua. Minulle voi laittaa sähköpostia tai soittaa, voimme pohtia miten kannattaisi edetä. Sähköposti: ketolajerry@gmail.com ja puh. 040-5573874. Lisätietoa >> www.jerryketola.fi

Kiitos, kun luit blogiani. Kiva, jos jaat tietoa eteenpäin kavereillesi, joka pelästyi magneettikuviensa tuloksia.

Jerry

Lähteet:

Brinjikji W et al. Systematic literature review of imaging features of spinal degeneration in asymptomatic populations. AJNR Am J Neuroradiol. 2015.

Brinjikji W et al. MRI Findings of Disc Degeneration are More Prevalent in Adults with Low Back Pain than in Asymptomatic Controls: A Systematic Review and Meta-Analysis. AJNR Am J Neuroradiol. 2015.

Jarvik JG et al. Three-year incidence of low back pain in an initially asymptomatic cohort: clinical and imaging risk factors. Spine. 2005

Hautala & Ketola. Selkäkipu ja mielen voima. Otava. 2017.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s